Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης προέρχονται από άνδρες επιστήμονες. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Υπάρχουν εξαιρετικές γυναίκες επιστήμονες στην πρώτη γραμμή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα θέλαμε να παρουσιάσουμε δύο μέλη της ΕΕΤΝ μέσω του σύντομου βιογραφικού τους.
Δρ. Καλλιόπη Κράβαρη
Η Δρ. Καλλιόπη Κράβαρη είναι ακαδημαϊκός συνεργάτης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Δι.Πα.Ε) στα Ευφυή Συστήματα. Παράλληλα, είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου είναι μέλος του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων της Σχολής Πληροφορικής και συνεργαζόμενο διδακτικό προσωπικό στο Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), Ελλάδα. Είναι κάτοχος μεταδιδακτορικού διπλώματος (Υποτροφία ΙΚΥ) και διδακτορικού Τεχνητής Νοημοσύνης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Πληροφορικής (2015). Έλαβε πτυχίο BSc (2007) και μεταπτυχιακό MSc (2009) στην πληροφορική και στη Θεολογία (2016) από το ΑΠΘ. Παρακολούθησε επίσης το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης (ΕΠΠΑΙΚ) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (2016). Είναι μέλος της ΕΕΤΝ (Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης) και της Έδρας της UNESCO για τη Διατήρηση και τον Οικοτουρισμό των Παρόχθιων και Δελταϊκών Οικοσυστημάτων, Δι.Πα.Ε. ενώ είναι και αναπλ. διευθύντρια του εργαστηρίου «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών» (ASSIST) Δι.Πα.Ε.. Είναι, επίσης, η διευθύνουσα σύμβουλος της RESHUB LTD, μιας εταιρείας προσανατολισμένης στην έρευνα και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και στη διαχείριση έργων. Συμμετείχε σε 19 ερευνητικά και διοικητικά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσει 10 εργασίες σε περιοδικά, 1 κεφάλαιο βιβλίου και 26 εργασίες σε συνέδρια, λαμβάνοντας περισσότερες από 300 αναφορές (h-index 7). Έλαβε επίσης δύο βραβεία καλύτερης εργασίας, ένα τιμητικό βραβείο καθώς και δύο βραβεία αριστείας από το ΑΠΘ. Είναι κριτής σε περιοδικά και συνέδρια, συμμετέχει σε επιτροπές συνεδρίων ενώ είναι θεματική επιμελήτρια σε περιοδικό sustainability και προσκεκλημένη ομιλήτρια σε ακαδημαϊκά φεστιβάλ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Τεχνητή Νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τους Ευφυείς Πράκτορες, τα Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα και τον Σημασιολογικό Ιστό. Πιο συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται για θέματα ευφυών πολυπρακτορικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, διαχείριση αξιοπιστίας, ευφυών πρακτόρων στο ΔτΠ, Αναπαράσταση Γνώσης and Συλλογιστικής, Λογική, Προγραμματισμού με κανόνες και οντολογίες.
Δρ. Αναστασία Κριθαρά
Η Δρ Αναστασία Κριθαρά είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» από τον Οκτώβριο του 2008. Είναι μέλος του Εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης (SKEL) και επικεφαλής της ομάδας Biomedical and Health Informatics Team (BioHIT). Στο παρελθόν, ήταν ερευνήτρια στο Xerox Research Center Europe, στη Grenoble της Γαλλίας, όπου πραγματοποίησε έρευνα στον τομέα της μηχανικής μάθησης. Είναι κάτοχος πτυχίου Πληροφορικής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, MSc στη Μηχανική Μάθηση και Εξόρυξη Δεδομένων από το Πανεπιστήμιο του Bristol και διδακτορικό στη Μηχανική Μάθηση από το Πανεπιστήμιο Pierre and Marie Curie (Paris VI). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Μηχανική Μάθηση, την Ανάκτηση Πληροφοριών, τη Βιοπληροφορική, και την Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας. Είναι μέλος της επιτροπής προγραμμάτων πολλών διεθνών συνεδρίων και εργαστηρίων και η δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά, συνέδρια και βιβλία. Συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και έχει τον ρόλο της τεχνικής συντονίστριας σε ορισμένα από αυτά. Συγκεκριμένα, ήταν η αναπληρώτρια συντονίστρια του έργου FP7 BioASQ και η τεχνική συντονίστρια του έργου H2020 iASiS. Έχει επιβλέψει περισσότερες από 25 διπλωματικές και πρακτικές άσκησεις τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει Μηχανική Μάθηση σε μεταπτυχιακά πρόγράμματα και έχει συνδιοργανώσει τα Διεθνή Θερινά Σχολεία με επίκεντρο την Έρευνα (IRSS-2013 και IRSS-2014), το Θερινό Σχολείο Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας (AthNLP 2019), καθώς και τους διαγωνισμούς και τα workshops του BioASQ. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου (2016-2018) και γενική γραμματέας (2018-2020) της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ).