Οι Έλληνες βρίσκουν την ΤΝ βοηθητική, ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί

Με αφορμή πρόσφατη έρευνα της Kaspersky, η Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα και το συμπέρασμα πως μπορεί οι Έλληνες να θεωρούν θετική την πορεία της Τεχνητής Νοημοσύνης ωστόσο διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Στο σχετικό δελτίου τύπου (δείτε ενδεικτικά στο insider.gr) αναφέρεται πως οι Έλληνες βλέπουν θετικά την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά φοβούνται την έκθεσή τους από κακόβουλη χρήση της. Συγκεκριμένα το 66,1% των ερωτηθέντων, εκφράζει την ανησυχία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δόλιο τρόπο από χάκερ και ψηφιακούς εγκληματίες για κλοπή ευαίσθητων, προσωπικών πληροφοριών.

Η Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) ανέφερε: «είναι σημαντικό ότι υπάρχει μία σαφής αντίληψη για το δυνητικό κέρδος από τη χρήση της ΤΝ. Αυτή συνοδεύεται από μία ανησυχία σχετικά με την αξιοποίηση τεχνολογιών ΤΝ. Με ορθή, επιστημονική ενημέρωση του κοινού, με κοινωνικό και διεπιστημονικό διάλογο, αλλά και ευθύνη από τη μεριά των επιστημόνων, θα μπορέσουμε να κινηθούμε προς μία αξιόπιστη, ανθρωποκεντρική ΤΝ στην καθημερινότητά μας. Αυτό το όραμα έχει θέσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στρατηγική της για την ΤΝ, αλλά και με δράσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπως το GDPR, το οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει αποτρέψει την ανησυχία των πολιτών σχετικά με την προστασία των δεδομένων τους. Για αυτό έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, και σε εθνικό επίπεδο, και καλούμαστε – τεχνικά, νομοθετικά, πολιτικά, αλλά και ως χρήστες – να ενισχύσουμε αυτήν την κοινωφελή, ηθική διάσταση της ΤΝ, μειώνοντας τους κινδύνους. Ως ΕΕΤΝ, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε την επιστημονική γνώση, τη δημιουργική διάθεση και τις ηθικές καταβολές που χρειαζόμαστε για να υλοποιήσουμε, βήμα-βήμα και με εγρήγορση αυτό το όραμα».

Πηγή: https://www.insider.gr/epiheiriseis/tehnologia/135650/i-tehniti-noimosyni-sagineyei-alla-kai-fobizei-toys-ellines