Ημερίδα:
«Σύγχρονες Εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και
Eπιπτώσεις στην Επιστήμη και στην Εκπαίδευση»
Ημερομηνία: Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2025
Τοποθεσία: Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», Προπύλαια, Πανεπιστήμιο Αθηνών



Εισηγήσεις
Βιντεοσκοπημένες παρουσιάσεις διαθέσιμες ανά συνεδρία:
Συνεδρία 1: H TN στην Επιστήμη και την ‘Ερευνα (Ιωαννίδης, Κροκιδάς, Καλδούδη, Πάστρα)
Συνεδρία 2: H TN στην Ελλάδα: Προβληματισμοί, Προοπτικές και Σχέδια (Βούρος, Κόλλιας, Ρεθυμιωτάκη)
Συνεδρία 3: Η ΤΝ στην Εκπαίδευση (Βοσνιάδου, Κιντή, Δουκάκης, Μέλη)
Συνεδρία 4: H TN στην Πράξη: Μαθητικές και Φοιτητικές Δράσεις (Σταμούλη, Λούβρης, Τζάμος)
Γιάννης Ιωαννίδης
“Τεχνητή Νοημοσύνη: Τεχνολογικές, Διεπιστημονικές, και Ηθικές Προκλήσεις και Ευκαιρίες”
Η Τεχνητή Νοημοσύνη και γενικότερα η Πληροφορική αποτελούν σήμερα τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζονται όλες σχεδόν οι επιστήμες. Περίτρανο παράδειγμα αποτελούν τα περσινά βραβεία Νόμπελ στη Φυσική και τη Χημεία, τα οποία αναγνώρισαν είτε αυτά καθ’ εαυτά αμιγώς τεχνολογικά επιτεύγματα είτε επιστημονικές κατακτήσεις που θα ήταν αδύνατες χωρίς τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Πληροφορικής. Βρισκόμαστε πλέον στο λεγόμενο “5ο Παράδειγμα Επιστημονικής Μεθοδολογίας”, την καθοδηγούμενη από την Τεχνητή Νοημοσύνη επιστημονική ανακάλυψη. Οι τεχνολογικές προκλήσεις είναι τεράστιες, καθώς αλλάζει το υπολογιστικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται οι νέες τεχνολογίες, η διεπιστημονική συζήτηση ανοίγει πρωτοφανείς νέες κατευθύνσεις σε κάθε είδους ερευνητική δραστηριότητα σε όλες τις επιστήμες, ενώ και οι ηθικές προκλήσεις συχνά διαλανθάνουν της προσοχής των επιστημόνων παρότι τα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων ανθρώπων. Παράλληλα με τις προκλήσεις, όμως, ανάλογου μεγέθους είναι και οι ευκαιρίες αντιιμετώπισής τους, που υπόσχονται να οδηγήσουν σε νέες σφαίρες γνώσης υπηρετώντας την ευημερία όλων. Στη σύντομη αυτή ομιλία, θα ψηλαφίσουμε το επιστημονικό ερευνητικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται από τη διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Τεχνολογιών Πληροφορικής μέσω κάποιων ενδεικτικών παραδειγμάτων σχετικών προκλήσεων και ευκαιριών.
Short Bio: Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι Πρόεδρος της Association for Computing Machinery (ACM). Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής για 10 χρόνια. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν Βάσεις Δεδομένων και Πληροφοριακά Συστήματα, Επιστήμη δεδομένων, Αναλυτική Δεδομένων και Κειμένων, Υποδομές Δεδομένων και Ψηφιακά Αποθετήρια, Εξατομίκευση και Συστήματα Συστάσεων, και Διαδραστική Ψηφιακή Ιστόρηση, θέματα για τα οποία έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 170 άρθρα σε κορυφαία περιοδικά και συνέδρια, ενώ κατέχει και τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το έργο του συχνά εμπνέεται από και εφαρμόζεται σε προβλήματα διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων που ανακύπτουν σε βιομηχανικά περιβάλλοντα ή στο πλαίσιο άλλων επιστημονικών πεδίων (Επιστήμες Ζωής, Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και της Τέχνης. Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι Fellow των επιστημονικών οργανώσεων ACM και IEEE, μέλος της Academia Europaea, και είναι κάτοχος του ACM SIGMOD Contributions Award και άλλων ερευνητικών και διδακτικών βραβείων. Είναι εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (EOSC), ενώ υπήρξε Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Στρατηγικής για τις Ερευνητικές Υποδομές (ESFRI), καθώς και μέλος του Εκτελεστικού του Συμβουλίου και Αντιπρόεδρός του. Τέλος, είναι συν-διευθυντής στο Global Climate Hub του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UN Sustainable Development Solutions Network).
Παναγιώτης Κροκίδας
“Σχεδιάζοντας τα Υλικά του “Αύριο” με την Βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης“
Τα καινοτόμα υλικά αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως εύκαμπτοι ημιαγωγοί για εκτυπώσιμα υλικά, νανοπορώδη για αποθήκευση υδρογόνου, αυτοϊάσιμα για αεροναυπηγικές εφαρμογές, βιομιμητικά για ενίσχυση κατασκευών και βιοσυμβατά για επούλωση πληγών. Ωστόσο, η συσχέτιση των σχεδιαστικών επιλογών με την απόδοση αυτών των υλικών παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, δυσχεραίνοντας τον αποτελεσματικό σχεδιασμό τους. Όπως η είσοδος των υπολογιστικών μεθόδων πριν από μερικές δεκαετίες επέφερε μια “επανάσταση” στην έρευνα των υλικών, έτσι και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) σήμερα έρχεται να σχεδιάσει και να “τεστάρει” πιο γρήγορα και οικονομικά καινοτόμα υλικά. Ωστόσο, η ΤΝ απαιτεί μεγάλο όγκο δεδομένων, δημιουργώντας ένα παράδοξο: οι ερευνητές θέλουν να μειώσουν τα πειράματα, την ίδια στιγμή που η ΤΝ αποδίδει καλύτερα με περισσότερα δεδομένα. Στην παρουσίαση θα συζητηθεί η ανάγκη ανάπτυξης μιας ΤΝ που να λειτουργεί αποτελεσματικά σε πεδία με περιορισμένα και ακριβά δεδομένα. Θα αναφερθούμε σε “έξυπνες” μεθόδους που προτείνουν το επόμενο κρίσιμο πείραμα στον ανεξερεύνητο σχεδιαστικό χώρο των υλικών, με στόχο να μειωθεί η αλληλουχία δοκιμών που απαιτείται για την ανακάλυψη του βέλτιστου υλικού.
Short Bio: Ο Παναγιώτης Κροκιδάς είναι φυσικός με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Υπολογιστική Επιστήμη των Υλικών, ειδικευόμενος στη διεπαφή μεταξύ μοριακών προσομοιώσεων και Μηχανικής Μάθησης. Μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής το 2012, εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το Texas A&M στο Κατάρ. Το 2020, έχοντας λάβει υποτροφία Marie Curie, επέστρεψε στην Ελλάδα για να συνεχίσει την έρευνά του. Σήμερα είναι μέλος του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε καινοτόμα υλικά για ενεργειακές εφαρμογές—όπως η κατακράτηση ρύπων CO₂, οι βιομηχανικοί διαχωρισμοί και η αποθήκευση υδρογόνου—καθώς και στην ανάπτυξη αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης για τον βέλτιστο σχεδιασμό τέτοιων υλικών, με στόχο τη μείωση του κόστους και την αύξηση της αποδοτικότητάς τους.
Ελένη Καλδούδη
“Τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία: επιτυχίες και προκλήσεις“
H ομιλία αναφέρεται σε σύγχρονες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στο χώρο της υγείας και της Βιοϊατρικής, εστιάζοντας σε “ιστορίες επιτυχίας’ αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος χώρος.
Short Bio: Η Ελένη Καλδούδη είναι Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ στο ΕΚ ΑΘΗΝΑ και Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσικής – Ιατρικής Πληροφορικής στο Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα ιατρικής απεικόνισης και ηλεκτρονικής υγείας. Έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1987), δίπλωμα μεταπτυχιακής ειδίκευσης στην Ιατρική Φυσική από το University of Surrey, UK (1989) και διδακτορικό από το University College London, University of London, UK (1994). Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Μέλος της Επιτροπής Ερευνών του ΕΛΚΕ, ΔΠΘ, και της έχει απονεμηθεί η διάκριση Honorary Life Member of the International Federation for Medical and Biological Engineering (IFMBE). Σήμερα είναι Πρόεδρος της European Alliance for Medical and Biological Engineering & Science (EAMBES).
Κατερίνα Πάστρα
“Εξελίξεις στη χρήση της ΤΝ στην Επιστημονική Ανακάλυψη και στην ‘Ερευνα: Χρειάζεται η ΤΝ σώμα;“
H ομιλία εστιάζει σε πρόσφατες έρευνες και case studies σχετικά με τη χρήση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης από τους ερευνητές σε διάφορα στάδια της ερευνητικής διαδικασίας, και κυρίως στην επιστημονική ανακάλυψη. Ποιές επιστήμες ωφελούνται περισσότερο; Πώς αναδιαμορφώνεται ο ρόλος του/της ερευνητή/τριας; Σε αυτό το ραγδαία εξελισσόμενο τοπίο, τι μπορει και τι δε μπορεί ακόμα να κάνει η ΤΝ; Χρειάζεται physical intelligence η ΤΝ και γιατί;
Short Bio: H Κατερίνα Πάστρα ανήκει στο μόνιμο ερευνητικό δυναμικό του Ερευνητικού Κέντρο ΑΘΗΝΑ, και συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Επεξεργασίας της Γλώσσας. ‘Ιδρυσε και διηύθυνε για μια δεκαετία το Ινστιτούτο Γνωσιακής ‘Ερευνας και Τεχνολογίας (CSRI) και τώρα ηγείται του διεπιστημονικού εργαστηρίου “Γλώσσα και Ρομπότ”, το οποίο με γνώμονα το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει λογισμικό που επιτρέπει σε ευφυή συστήματα να κατανοούν και να συσχετίζουν λέξεις, πράξεις και αισθήσεις με στόχο την αποτελεσματική διάδραση με τον άνθρωπο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Η Κατερίνα δραστηριοποιείται ερευνητικά στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης από το 2000, αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια στην Ελλάδα. ‘Εχει σχεδιάσει και συντονίσει μεγάλα ευρωπαϊκά και εθνικά έργα έρευνας και ανάπτυξης, έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΜSc in Language Technology, MSc in Data Science, MSc in Cyberpsychology) και έχει δημοσιεύσει σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους (Nature, Philosophical Transactions of the Royal Society). ‘Εχει διακριθεί με βραβεία από διεθνείς οργανισμούς (British Computer Society, Google, John Latsis Foundation) και έχει αναπτύξει με την ομάδα της μια μεγάλη γκάμα υπολογιστικών εργαλείων και σωμάτων δεδομένων ανοιχτών προς το κοινό. Έχει συνεισφέρει σε πολλά διεθνή think-tanks καινοτομίας στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, και έχει σημαντική δράση στην αξιολόγηση ερευνητικών προτάσεων και έργων για διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Πρόσφατα, εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διετία (2025-2026) και παράλληλα διατελεί Πρόεδρος του Δικτύου Επιτροπών Ισότητας και Καταπολέμησης Διακρίσεων των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας μας συνεισφέροντας έτσι σε μια πρωτοφανή προσπάθεια μετασχηματισμού του εθνικού ερευνητικού οικοσυστήματος ως προς τα θέματα της διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης.
Βάσω Κιντή
“Οι προτάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης (TN) υπό τον Πρωθυπουργό για την εκπαίδευση και την έρευνα“
Η Συμβουλευτική Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης (TN) υπό τον Πρωθυπουργό, συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 και παρέδωσε τον Δεκέμβριο του 2024 ένα Σχέδιο για τη Μετάβαση της Ελλάδας στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το σχέδιο αυτό εστιάζει σε τέσσερα πεδία: την καινοτομία και επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και έρευνα, το κανονιστικό πλαίσιο και τις εφαρμογές της ΤΝ στο κράτος. Στην ομιλία μου θα παρουσιάσω τις προτάσεις για την εκπαίδευση και την έρευνα σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση. Οι προτάσεις πολιτικής σε αυτό το σχέδιο έχουν ως γενικό στόχο να προετοιμάσουν τη χώρα για την αξιοποίηση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και συγχρόνως να την προστατεύσουν από τυχόν κινδύνους που επιφυλάσσει η χρήση της. Οι προτάσεις για την εκπαίδευση ειδικά, αποβλέπουν στην εξοικείωση των μαθητών και των πολιτών με την τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορα επίπεδα, την καλλιέργεια της υπολογιστικής σκέψης αλλά και την κατανόηση των ηθικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη χρήση της. Σε σχέση με την έρευνα, στόχος είναι να μετέχει η Ελλάδα με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά της Κέντρα στην παγκόσμια προσπάθεια παραγωγής νέας γνώσης και αντιμετώπισης σύγχρονων προκλήσεων.
Short Bio: Η Βάσω Κιντή είναι Ομ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και από τον Σεπτέμβριο του 2024 Πρόεδρος του ΙΚΥ. Έχει πτυχίο Χημείας από το ΕΚΠΑ και Διδακτορικό Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης από το ΕΜΠ . Υπήρξε Visiting Fellow στο Princeton University και Visiting Scholar στο University of Chicago. Έχει δημοσιεύσει βιβλία καθώς και εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά για θέματα φιλοσοφίας της επιστήμης, φιλοσοφίας της ιστορίας και ηθικής. Από το 2019 είναι Editor-in-Chief του περιοδικού International Studies in Philosophy of Science και από το 2024 μέλος της Steering Committee της Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie. Υπήρξε διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας (2022-2024) και διευθύντρια του Τομέα Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Επιστήμης του ΙΦΕ (2017-2019). Ήταν μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ το διάστημα 2012-2015 και μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΕΚΠΑ (2020-2023). Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ, 2019-2023), εθνική εκπρόσωπος στο European Research Council (ERC, 2021-2023) και στην «Πανευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Ηθική, τη Διαφάνεια και την Ακεραιότητα στην Εκπαίδευση (ETINED)» του Συμβουλίου της Ευρώπης (2020-2024). Είναι μέλος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη».
Γεώργιος Βούρος
“Η Ελλάδα στον πολύπλοκο διεθνή χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης“
Στέφανος Κόλλιας
“Το Εργαστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης ΦΑΡΟΣ και η συμβολή του στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ελληνικό Οικοσύστημα Έρευνας & Ανάπτυξης“
Ελένη Ρεθυμιωτάκη
“H πολιτική και νομική δυναμική της ευρωπαϊκής ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ε.Ε.“
Η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας έχει επιλεγεί ως στρατηγικός στόχος για την οικονομική ανάπτυξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από την δημιουργία ψηφιακών, κοινών χώρων ανάπτυξης. Ειδικά κατά την τελευταία πενταετία η ρύθμιση των εφαρμογών της ψηφιακής τεχνολογίας ευρύτερα έχει προχωρήσει σημαντικά. Ο πρωταρχικός στόχος της Ε.Ε. συνίσταται στο να συνδυάσει τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης με τον σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της. Για αυτόν τον σκοπό ψήφισε πρόσφατα την Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη που αποτελεί ένα υβριδικό κείμενο που συνδυάζει στοιχεία «σκληρού» και «μαλακού» δικαίου και ένα μοντέλο αποτίμησης των χρήσεων της με βάση τον κίνδυνο με ένα διεθνικό δίκτυο εποπτείας κατά την εφαρμογή τους. Η καινοτόμα ρυθμιστική εργαλειοθήκη της Ε.Ε. επιχειρεί να συμφιλιώσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και την προστασία των ανταγωνισμού με την θωράκιση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, τις αρχές της ισότητας και της μη διάκρισης, τον σεβασμό της ιδιωτικότητας και μια σειρά δικαιωμάτων που απορρέουν τόσο από την ΕΣΔΑ όσο και από το Ευρωπαϊκό Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Συμπληρώνεται δε και από άλλες στρατηγικές δράσεις της Ε.Ε. όπως το Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία συμπεριλαμβανομένης και της ψηφιακής. Η επιτυχία του εγχειρήματος δεν εξαρτάται μόνον από την δύσκολη, γεωπολιτική ισορροπία μεταξύ της Ε.Ε. και των άλλων ισχυρών ανταγωνιστών της. Εξαρτάται πρώτιστα από τον βαθμό ψηφιακού εγγραματισμού αλλά και πολιτικής επαγρύπνησης των ατομικών και συλλογικών φορέων δράσης, των θεσμών και των πολιτών των κρατών -μελών της. Οι έννοιες «ψηφιακός συνταγματισμός» & «τεχνολογική πολιτειότητα» που προτείνονται στο πεδίο της κοινωνικής θεωρίας του δικαίου αναδεικνύουν την σημασία τους σε συνδυασμό με την ενεργοπόιηση των ευρωπαίων δικαστών.
Short Bio: H Ελένη Ρεθυμιωτόκη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστηµίου Panthéon-Assas (Paris IL). Εχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής (2017-2021) και του νεοσύστατου Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ (2019-2024). Διδάσκει σε προπτυχιακά προγράµµατα σπουδών κοινωνιολογία και θεωρία δικαίου και σε μεταπτυχιακά βιοηθικής καθώς και δικαίου & ψηφιακής τεχνολογίας. Πέρα από τις θεωρητικές καταβολές και υποθέσεις της Κοινωνιολογίας του δικαίου το έργο της επικεντρώνεται στις σχέσεις του δικαίου µε την πολιτική και την τεχνοεπιστήµη και τις αλληλεπιδράσεις τους. Εχει μελετήσει τα ηθικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα που εγείρει η βιοϊατρική και την βιοηθική ως µορφή διακυβέρνησής της. Έχει επίσης μελετήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παράδειγµα µετα-εθνικού συνδυασμού πολιτικής και δικαίου καθώς και νομικού πλουραλισμού που ερμηνεύει την πολύπλοκη σχέση μεταξύ της έννοµης τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καὶ των εθνικών. Έχει επιµεληθεί ένα συλλογικό έργο σχετικά µε φεμινιστικές προσεγγίσεις στο δίκαιο και µια μονογραφία σχετικά µε την αλληλεπίδραση των νέων νομικών μορφών συντροφικότητας µε το οικογενειακό δίκαιο. Το τρέχον έργο της αφορά τις προκλήσεις της ρύθμισης της ψηφιακής τεχνολογίας υπό την οπτική της κοινωνιολογίας του δικαίου & της νοµικής θεωρίας. Ἐπικεντρώνεται στα ερωτήματα που θέτει η αλγοριθµική διακυβέρνηση και η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώµατα σε συνδυασμό µε την εξελισσόμενη νοµοθεσία της EE.
Στέλλα Βοσνιάδου
“Ευκαιρίες, Προοπτικές και Προκλήσεις της Τ.Ν. για την Εκπαιδευτική Έρευνα και τις Εκπαιδευτικές Πρακτικές“
Η κ. Βοσνιάδου έχει ασχοληθεί με τα θέματα που σχετίζονται με τις εφαρμογές της Τ.Ν. στην εκπαίδευση σε διάφορες δημοσιεύσεις και βιβλία από το 1990 όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι υπολογιστές στα σχολεία. Στην ομιλία της θα αναφερθεί σε κάποιες από τις προκλήσεις της παραγωγικής Τ.Ν.για την εκπαίδευση και τις αλλαγές που μπορει να φέρει στη μάθηση και διδασκαλία.
Short Bio: Η Στέλλα Βοσνιάδου είναι ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (EΚΠΑ) και του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τομέα και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Γνωσιακής Επιστήμης του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος πτυχίων Ψυχολογίας του Παν/μίου Brandeis, (Β.Α.), Columbια (Μ.Α.) και Clark (PhD) των Η.Π.Α. Έχει διατελέσει ερευνήτρια στο Κέντρο Μελέτης της Ανάγνωσης του Πανεπιστημίου του Illinois, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας, και επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Carnegie Mellon, Harvard, και Stanford. Το ερευνητικό της έργο συγκεντρώνεται στους τομείς της γνωστικής, αναπτυξιακής και εκπαιδευτικής ψυχολογίας και έχει δημοσιευθεί σε βιβλία και κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, συγκεντρώνοντας ενα μεγάλο αριθμό αναφορών. Εχει διατελέσει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Έρευνας στην Μάθηση και Διδασκαλία (EARLI) της Αμερικανικής Εταιρείας Γνωσιακής Επιστήμης (Cognitive Science Society), ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακής Επιστήμης και της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ). Είναι διευθύντρια σύνταξης και υπεύθυνη έκδοσης της σειράς Εκπαιδευτικών Πρακτικών της Διεθνούς Ακαδημίας της Εκπαίδευσης και του Διεθνούς Γραφείου της Εκπαίδευσης (ΙΒΕ) της UNESCO. Είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea) και της Διεθνούς Ακαδημίας της Εκπαίδευσης (International Academy of Education), καθώς και διακεκριμένο μέλος (Fellow) της Αμερικανικής Εταιρείας για την Εκπαιδευτική Έρευνα (ΑΕRΑ) και της Εταιρείας Γνωσιακής Επιστήμης (Cognitive Science Society). Για την εξαιρετική της συνεισφορά στην έρευνα και εκαπαίδευση έχει βραβευθεί με το International Distinguished Child Development Award από την Αμερικανική Εταιρεία για την Έρευνα στην Ανάπτυξη των Παιδιών (SRCD), με το Ouvre Αward από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Έρευνας στην Μάθηση και Διδασκαλία (EARLI) και με το Humboldt Research Award από τo Ίδρυμα Alexander von Humboldt της Γερμανίας.
Σπύρος Δουκάκης
“Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Καινοτομία στο Πλαίσιο Παιδαγωγικών και Ηθικών Αρχών“
Short Bio: Ο Σπύρος Δουκάκης έχει ολοκληρώσει προπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και έχει αποκτήσει δεύτερο πτυχίο Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στις «Επικοινωνίες Υπολογιστών και Δίκτυα» στο Πανεπιστήμιο Leeds Beckett της Μεγάλης Βρετανίας, στη «Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη» στο διιδρυματικό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ και του ΟΠΑ και «Σπουδές στην Εκπαίδευση» στο ΕΑΠ. Μετά την αναγόρευσή του σε διδάκτορα στον τομέα της εκπαίδευσης με έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα στην εκπαιδευτική νευροεπιστήμη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Υπηρετεί ως επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από τον Αύγουστο του 2023 έχει αναλάβει Πρόεδρος του Ινστιτούτου ΕκπαιδευτικήςΠολιτικής. Έχει εργαστεί ως επικεφαλής ακαδημαϊκού τμήματος και εκπαιδευτικός στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, ως ειδικός σύμβουλος για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και έχει διδάξει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του πρώην ΤΕΙ Αθήνας, της ΑΣΠΑΙΤΕ και της Ελληνικής Αστυνομικής Ακαδημίας. Έχει λάβει υποτροφία Fulbright για έρευνα στις ΗΠΑ και του έχει απονεμηθεί το Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία από το Harvard Club of Boston. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την διδακτική της πληροφορικής, την εκπαιδευτική νευροεπιστήμη, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την εκπαιδευτική
τεχνολογία.
Kαλλιόπη Μέλη
“GenAI Empowered Educators: Εργαλεία και δεξιότητες για μια νέα εποχή στην εκπαίδευση“
Η εισήγηση αυτή στοχεύει στην ανάδειξη των αποτελεσμάτων του προγράμματος GenAI Education Frontier, το οποίο σχεδιάστηκε για να ενδυναμώσει τους εκπαιδευτικούς με δεξιότητες και εργαλεία για την αξιοποίηση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΠΤΝ) στη διδασκαλία. Με βάση το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για το πρόγραμμα και τα ευρήματα που προέκυψαν από τη συμμετοχή τους, αναδείχθηκαν πρόσθετες ανάγκες και προκλήσεις, που οδήγησαν στο σχεδιασμό ενός νέου προγράμματος, του GenAI Empowered Educators. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην αποτελεσματική και υπεύθυνη ένταξη της ΠΤΝ στο διδακτικό τους έργο με την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων και επιμορφωτικού υλικού που τους κρατά συντονισμένους με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. Θα εξεταστούν ζητήματα που σχετίζονται με την εισαγωγή της ΠΤΝ στην εκπαίδευση, όπως οι δυνατότητες και περιορισμοί, οι προοπτικές ενσωμάτωσής της σε διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών στη νέα ψηφιακή (και εκπαιδευτική) πραγματικότητα.
Short Bio: Η Καλλιόπη Μέλη είναι φυσικός (ΕΚΠΑ), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διδακτικής Φυσικών Επιστημών και διδακτορικού διπλώματος Διδακτικής της Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Σε μεταδιδακτορικό επίπεδο ασχολείται με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και την εκπαιδευτική τεχνολογία. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως εκπαιδευτικός φυσικών επιστημών και μαθηματικών σε εθνικά και διεθνή προγράμματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ως επικεφαλής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της εταιρείας 100mentors, τα τελευταία δύο χρόνια επικεντρώνεται σε επιμορφωτικά και ερευνητικά προγράμματα για την αξιοποίηση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης σε διάφορα πλαίσια και ειδικότερα στην εκπαίδευση σε συνεργασία με τον οργανισμό The Tipping Point.
Σπυριδούλα Σταμούλη
“Διαλογικοί βοηθοί Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση: το πρόγραμμα AI4EDU“
Το AI4EDU είναι ένα ευρωπαϊκό έργο που εστιάζει στην ανάπτυξη και αξιοποίηση διαλογικών βοηθών για την εκπαίδευση, ενσωματώνοντας τεχνολογίες επεξεργασίας παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλαίσιο του έργου έχουν αναπτυχθεί δύο βασικά εργαλεία: α) Study Buddy: Ένας διαλογικός βοηθός που υποστηρίζει τους μαθητές στη μελέτη, παρέχοντας εξατομικευμένη ανατροφοδότηση, βοήθεια στην κατανόηση και ανακεφαλαίωση περιεχομένου, καθώς και αυτό-αξιολόγηση. β) Teacher Mate: Μια εφαρμογή που υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στην προετοιμασία της διδασκαλίας, τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, τη διαχείριση της αξιολόγησης των μαθητών και την εξατομικευμένη υποστήριξή τους. Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί στις τεχνολογικές καινοτομίες του έργου AI4EDU, στον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υποστηρίξει τη διδασκαλία και τη μάθηση, καθώς και στις μελλοντικές προοπτικές αξιοποίησης τέτοιων εργαλείων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Short Bio: Η Σπυριδούλα Σταμούλη είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και διδάκτωρ Γλωσσολογίας στο ίδιο Τμήμα. Eργάζεται ως Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» με ειδίκευση στη Γλωσσική Τεχνολογία. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών για την υποστήριξη της διδασκαλίας, της μάθησης και της αξιολόγησης γλωσσικών δεξιοτήτων. Έχει εργαστεί σε πολυάριθμα έργα εκπαιδευτικής τεχνολογίας με ομάδες-στόχους διαφορετικών ηλικιών και εκπαιδευτικών αναγκών. Επιπλέον, έχει εκτεταμένη εμπειρία στην πειραματική ψυχογλωσσολογική έρευνα, διερευνώντας την κατάκτηση, κατανόηση και παραγωγή της γλώσσας. Η τρέχουσα δραστηριότητά της επικεντρώνεται στη σχεδίαση και υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών για την εκπαίδευση, αξιοποιώντας τεχνολογίες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.
Χρήστος Τζάμος
“Καλλιεργώντας την Καινοτομία και το Ταλέντο στην ΤΝ: 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τεχνητής Νοημοσύνης“
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, επηρεάζοντας τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η οικονομία και η βιομηχανία. Ο αριθμός των διαθέσιμων εργαλείων ΤΝ αυξάνεται ραγδαία, προσφέροντας αμέτρητες δυνατότητες και εφαρμογές. Σε αυτό το διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον, η εκπαίδευση πρέπει να προσαρμοστεί, ώστε να παραμείνει σχετική και να εξασφαλίσει ότι οι νέες γενιές διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για τον 21ο αιώνα. Η εκμάθηση της ΤΝ δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη χρήση εργαλείων. Οι μαθητές πρέπει να κατανοούν τις αρχές που τη διέπουν, να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και να είναι σε θέση να συμβάλλουν ενεργά στην εξέλιξή της. Με αυτό το όραμα, δημιουργήσαμε τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης (ΠΔΤΝ) για Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ακολουθώντας τα πρότυπα της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας (IOAI). Ο διαγωνισμός στοχεύει στην εμβάθυνση των γνώσεων των μαθητών στην ΤΝ, καλλιεργώντας ένα οικοσύστημα μάθησης, συνεργασίας και αριστείας. Μέσα από την ενασχόληση με πραγματικά προβλήματα και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στον προγραμματισμό, την ανάλυση δεδομένων και τη μοντελοποίηση συστημάτων ΤΝ. Ταυτόχρονα, ο διαγωνισμός προσφέρει μια μοναδική πλατφόρμα ανάδειξης ταλέντων, εντοπισμού μαθητών με ιδιαίτερες ικανότητες στην ΤΝ και ενθάρρυνσης της ενασχόλησής τους με το πεδίο σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο. Η συνεργασία με ειδικούς και μέντορες θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία και να γίνουν μέρος ενός αναπτυσσόμενου δικτύου νέων επιστημόνων στην ΤΝ. Ο ΠΔΤΝ φιλοδοξεί να αποτελέσει καταλύτη για την εκπαίδευση των νέων στην ΤΝ, ενισχύοντας την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, και διαμορφώνοντας τους πρωτοπόρους του μέλλοντος.
Short Bio: Ο Χρήστος Τζάμος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επικεφαλής Ερευνητής στη μονάδα Τεχνητής Νοημοσύνης Αρχιμήδης του ερευνητικού κέντρου ΑΘΗΝΑ. Η έρευνά του εστιάζει στις θεμελιώσεις της Μηχανικής Μάθησης και στην ανάπτυξη αποδοτικών μεθόδων για αυτοματοποιημένη επίλυση προβλημάτων, με έμφαση στη διασύνδεση της Πληροφορικής με τη Στατιστική, τις Πιθανότητες και τη Θεωρία Παιγνίων. Πήρε το διδακτορικό του από το MIT και το βασικό πτυχίο του από τη σχολή ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Πριν τη σημερινή του θέση, ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο University of Wisconsin-Madison και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στη Microsoft Research. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία, όπως το NSF CAREER award, το Simons Foundation award, το Sprowls Award για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στην EECS στο MIT, καθώς και βραβεία καλύτερης εργασίας στα συνέδρια EC 2013, WINE 2023 και NeurIPS 2019. Εκτός από την έρευνά του, είναι αφοσιωμένος στη διάδοση της γνώσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα. Διοργανώνει ένα διεθνές Workshop στην Ελλάδα για Αλγορίθμους στη Μηχανική Μάθηση (WALE), αναπτύσσει μαθήματα για την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς υπεύθυνων επιστημόνων AI και ηγείται δράσεων εκπαίδευσης του κοινού, όπως o Πανελλήνιος Διαγωνισμός της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Άρης Λούβρης
“ Εκπαιδευτική Ρομποτική και Ψηφιακές Δεξιότητες“
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης και της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός αυτός ενθαρρύνει μαθητές από όλες τις σχολικές βαθμίδες να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν καινοτόμα έργα που σχετίζονται με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM).
Μερικά από τα οφέλη του διαγωνισμού περιλαμβάνουν:
- Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων: Οι μαθητές αποκτούν πρακτικές δεξιότητες στον προγραμματισμό, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, που είναι απαραίτητες για το μέλλον 1.
- Ενίσχυση της Δημιουργικότητας και της Καινοτομίας: Ο διαγωνισμός παρέχει μια πλατφόρμα για τους μαθητές να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα 2.
- Συνεργασία και Ομαδικό Πνεύμα: Οι μαθητές μαθαίνουν να εργάζονται σε ομάδες, να ανταλλάσσουν ιδέες και να συνεργάζονται για την επίτευξη κοινών στόχων 2.
- Διεθνείς Διακρίσεις: Οι επιτυχίες των ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής World Robot Olympiad (WRO), δείχνουν το υψηλό επίπεδο των μαθητών και την ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν 1. Ενδεικτικά η κατηγορία Future Engineers απευθύνεται σε μαθητές και φοιτητές ηλικίας 14-19 ετών. Η συγκεκριμένη κατηγορία WRO αφορά αυτόνομη οδήγηση αυτοκινήτου. Οι συμμετέχοντες σχεδιάζουν ένα μοντέλο αυτοκινήτου, το εξοπλίζουν με ηλεκτρομηχανικά εξαρτήματα και το προγραμματίζουν έτσι ώστε να μπορεί να οδηγεί αυτόνομα σε μια πίστα αποφεύγοντας εμπόδια.
- Ενίσχυση της Αυτοπεποίθησης: Η συμμετοχή και η διάκριση σε τέτοιους διαγωνισμούς ενισχύει την αυτοπεποίθηση των μαθητών και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να ασχολούνται με τις επιστήμες και την τεχνολογία 2.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της καινοτομίας στην Ελλάδα, προετοιμάζοντας τους μαθητές για τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Τέλος, τη δεύτερη θέση παγκοσμίως με αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα bitLab από την Καλαμάτα κατά τη διάρκεια της WRO 2024, φέρνοντας στην Ελλάδα το δέκατο συνολικά μετάλλιο στην ιστορία της. Η ομάδα διακρίθηκε στην κατηγορία RoboSports με ειδικά σχεδιασμένα ρομπότ που κέρδισαν στο τένις με ρομπότ 3.
Short Bio: Ο Άρης Λούβρης είναι Μηχανικός Πληροφορικής με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στα Νέα Δικτυακά και Υπολογιστικά Συστήματα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας(¹). Έχει διατελέσει καθηγητής Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχει αναλάβει διάφορους ρόλους σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα(²). Από τον Σεπτέμβριο 2024 είναι με απόσπαση ως ερευνητής στο Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας Ε.Κ.Π.Α.. Από τον Ιούλιο 2024 ανήκει στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Ε.Κ.Π.Α. Έχει διατελέσει Διευθυντής με οργανική θέση στο 1ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου. Επίσης, έχει υπηρετήσει 4ος τη τάξει ιεραρχικά, ως Προϊστάμενος του ανεξάρτητου Γραφείου Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης e-yliko, στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στα πρώτα χρόνια του επιτυχημένου ευρωπαϊκού έργου eTwinning, υπήρξε αναπληρωτής Υπεύθυνος του έργου της Εθνικής Υπηρεσίας. Από το 2012, είναι ενεργό μέλος του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης WRO Hellas, συμβάλλοντας στη διάχυση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα¹. Έχει επίσης διατελέσει συντονιστής ψηφιακού εγγραμματισμού στην Περιφέρεια Αττικής (βλ. Ψηφιακός Εγγραμματισμός (digitalliteracy.gr)) και εξωτερικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ(¹&²). Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Erasmus+ “eSafety Label+” και το “EduWeb”, προωθώντας την ψηφιακή ασφάλεια και την καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού(²). Λειτούργησε για περισσότερο από μία δεκαετία επίσης Εθνικός συντονιστής για το eSafety Label του European Schoolnet και έχει συμβάλει στη μετάφραση και επιμέλεια εκπαιδευτικών εγχειριδίων(²).
?
EETN
Ο ελληνικός επιστημονικός φορέας που έχει ως στόχο την ενίσχυση και προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα.
- info@eetn.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ
- μη κερδοσκοπικός οργανισμός
- διοργανώνει και συντονίζει το Ελληνικό Συνέδριο ΤΝ, το Θερινό Σχολείο ΤΝ, σειρά βραβείων για μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες στο χώρο της ΤΝ
- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΤΝ (EurAI)